Haloradio on kuvan, äänen sekä internet-yhteyksien ammattilainen.

Miksi netti tökkii ja mikä on riittävä nopeus kotitalouksille?

Suosikkisarjasi tai suuresti odottamasi urheilutapahtuma on juuri alkamassa, kun jotain ikävää tapahtuu. Kuva alkaa pätkiä ja pikselöityy. Tämä tilanne on hyvin tyypillinen, mutta helposti korjattavissa. 

Kymmenen megan (Mbps) netti on melko tyypillinen nopeus taloyhtiöissä ja asunnoissa. Se ei kuitenkaan riitä kaikkeen netin käyttöön. Joitakin ohjelmia ja uutisia pystyy katsomaan, mutta esimerkiksi Netflix saattaa tuottaa tällä nopeudella jo pieniä vaikeuksia. Ainakaan nettikaistaa ei voi tuolloin samanaikaisesti käyttää mihinkään muuhun.

Nettiyhteyksien tarve on nykyisin kasvanut melko lailla, joten perusperheelle noin 20-50 Mbps hiukan käyttötarpeista riippuen olisi riittävä nopeus, silloin netti ei töki. Nykyisin saatavilla on kuituyhteyksiä myös koteihin, jolloin netin nopeus voi olla jopa 1000 Mbps. Sellaisella pyörittää jo toimistoakin, joten kotikäytössä se riittää mihin vain.

Pelkkä netin nopeus ei kuitenkaan tee autuaaksi, myös sisäverkon toiminta on tärkeää.

Netin nopeutta voi testata ilmaissovelluksilla kuten Speedtest. Sen avulla pystyy kätevästi tarkistamaan, mikä oman nettiyhteyden todellinen nopeus on.

Langattoman yhteyden saatavilla olevat WIFI:n nopeudet ovat tällä hetkellä 2,4 gigaa ja 5 gigaa. 2,4-gigainen on yleensä sisäänrakennettuna kaikissa laiteissa. Nopeamman eli 5-gigaisen etuna on se, että se on nopeutensa lisäksi vähemmän ruuhkainen. Matalan WIFI-nopeuden etu on puolestaan se, että se läpäisee seinät paremmin kuin nopeampi eli kantama on pidempi.

Jos nopeimman mahdollisen yhteyden haluaa, kannattaa esimerkiksi äly-TV kytkeä ehdottomasti kaapelilla modeemiin. Kuituyhteys ja VDSL-yhteys ovat tämän hetkeen nopeimmat yhteydet, joten sellainen kannattaa hankkia, jos se on saatavilla ja netinkäyttö sitä vaatii.

 

Näin varmistat nettisi toimivuuden

1. Hanki nopeudeltaan vähintään 20 Mbps netti.
2. Kytke kaikki mahdolliset laitteet kaapelilla modeemiin.
3. Testaa yhteytesi toimivuutta (esim. Speedtest).  
logo
logo
logo
logo